dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Region Hovedstaden vil ikke forlænge Danske Bank-kontrakt
Den sorte sky, der har hængt over Danske Bank de seneste mange måneder som følge af sagen om mulig hvidvask, har fået flere kommuner til at overveje brugen af banken
Foto: Torben Klint, Ritzau/Scanpix

Region Hovedstaden vil ikke forlænge Danske Bank-kontrakt

Landest største region er parat til at droppe Danske Bank, hvis banken bliver dømt for hvidvask

Danske Banks omfattende skandalesag om mulig hvidvask for milliarder af kroner ser så småt ud til at få mærkbare konsekvenser for bankens aftaler med de offentlige kunder.

I hvert fald melder Region Hovedstaden sig nu i koret af bankens offentlige kunder, som er parate til at fyre Danske Bank, hvis banken ender med at blive dømt for pengevaskeri for kriminelle.

Samtidig dropper regionen endegyldigt at forlænge den nuværende kontrakt med banken, som udløber i 2019, selvom der i kontrakten er en option om en toårig forlængelse.

Det skriver Politiken, der oplyser, at regionens bankopgaver i begyndelsen af 2019 vil blive sendt i EU-udbud.

- Det er faktisk alle partiers vurdering, at vi ikke kan overlade offentlige penge til en bank der – undskyld udtrykket – servicerer kriminelle udlændinge, og jeg er sikker på, at det fortsatte samarbejde med Danske Bank bliver overvejet intenst i mange andre offentlige og private virksomheder i øjeblikket,  siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til Politiken.

På den politiske dagsorden
Regionsrådsformandens antagelser bakkes op af, at brugen af Danske Bank som tidligere beskrevet af dknyt på det seneste har været på den politiske dagsorden i flere af landets kommuner. 

I hvert fald Brøndby, Hørsholm, Odsherred, Aabenraa og Vejle har haft sagen på dagsordenen. Det skete som en reaktion på, at Danske Bank i midten af september præsenterede resultaterne af en omfattende intern undersøgelse af mulig hvidvask. 

Dengang sagde Varde-borgmester Erik Buhl (V), at selvom han ingen planer havde om at foreslå et bankskifte, ville han heller ikke afvise, at kommunen på et senere tidspunkt kan ende med at nå dertil.

- Hvis vi kommer til en situation, hvor Danske Bank bliver dømt, vil jeg bringe sagen til drøftelse i det politiske udvalg, der har ansvaret for det her område, og så tager vi den derfra, sagde han.

I landets største kommune, København, har overborgmester Frank Jensen (S) også stemt i. Han har tidligere tilkendegivet på Twitter, at kommunen 'er ved at undersøge de juridiske muligheder for at opsige samarbejdet med Danske Bank' fordi 'hvidvask af penge er uacceptabelt.'

Staten har et kontraktsmuthul 
Også bankens kontrakt med staten om administration af statens betalinger kan i teorien blive opsagt som en konsekvens af Danske Banks mulige hvidvask og enorme summer af stærkt mistænkelige transaktioner.

Som tidligere beskrevet af kommunen.dk har Moderniseringsstyrelsen nemlig via en særlig tilføjelse i statens kontrakt med Danske Bank sikret sig, at staten kan opsige kontrakten.

Kontraktsmuthullet - som kommunerne dermed også kan gøre brug af - gælder også, hvis Danske Bank bliver dømt efter kontraktens indgåelse. Innovationsminister Sophie Løhde (V) har da også tidligere forklaret, at hun er klar til at fyre banken som statens bankforbindelse, hvis sagen munder ud i en dom.

Til Politiken siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, at Region Hovedstaden vil have indsat en lignende bestemmelse i fremtidige udbudskontrakter, der sidestiller en dom for fx hvidvask med et brud på kontrakten.

Organisation har sendt opfordring til KL
Banken har dog endnu en lang række loyale kunder hos landets kommuner. En opgørelse, som organisationen Oxfam Ibis har udarbejdet, viste i september, at 54 ud af 98 kommuner bruger Danske Bank.

En af de kommuner, som er fast kunde hos Danske Bank, er Nyborg. Her ser Socialdemokratiets Sonja Marie Jensen ifølge Fyens Stiftstidende gerne, at samarbejdet med banken stoppes.

- Langt hen ad vejen har vi lyst til at sige: Nok er nok, vi vil ikke være kunde i den her bank. På den anden side er vi nødt til at overveje, om det vil være forkert brug af borgernes skattekroner at opsige aftalen her og nu med de omkostninger, det må have, har hun forklaret til avisen.

Men ifølge Fyens Stiftstidende er det dog tvivlsomt, om Nyborg kan finde en anden bankforbindelse - selv hvis kommunen aktivt vælger at lede efter en anden bank. Da kommunen senest sendte opgaven i udbud, kom der således kun ét enkelt bud: fra Danske Bank.

Også CBS og Care
Kommunernes brug af banken forsøger Oxfam Ibis dog at ændre på. Den 12. oktober overleverede organisationen et åbent brev til KL's formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) sammen med underskrifter fra 9.500 borgere, som vil have KL til at opfordre kommunerne til at skifte bank.

'De største banker er alle børsnoterede aktieselskaber, og deres hovedformål er at tjene penge til aktionærerne. Samfundets interesser er i bedste fald kommet i anden række,' skrev Oxfam Ibis i brevet og tilføjede, at organisationen mener, at 'det er på tide, at vi som samfund siger fra overfor virksomheder, der underminerer det grundlag vores demokrati er bygget på.'

Udenfor den kommunale verden har flere større organisationer allerede sagt fra over for banken, heriblandt Copenhagen Business School, CBS, der i oktober valgte at stoppe nye kontrakter med banken.

'Der bliver for nuværende ikke indgået nye samarbejder mellem CBS og Danske Bank. Det er besluttet efter sagen om hvidvask for muligvis langt over en billion danske kroner via bankens estiske filial', lød det ifølge Finans i en meddelelse fra direktionen på CBS’ intranet.

Samtidig overvejer flere hjælpeorganisationer at finde en anden bankforbindelse. Ifølge Finans har ngo'en Care Danmark sagt farvel til Danske Bank - ikke kun på grund af den mulige hvidvask, men også på grund af bankens håndtering af sagen.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.